Levendulavirág

A levendula egyszerre gyógy-, fűszer- és dísznövény, ez adja felhasználási lehetőségének sokszínűségét.
Jellegzetes lila színű virágok kinyílása után szárával együtt vágjuk le a levendulát.
A frissen levágott levendulát csokorba kötve árnyékos és szellős helyen, lefelé lógatva tudjuk megszárítani, de buzogány formában összefonva vagy koszorúként összefűzve még hónapokig élvezhetjük látványát és kellemes, nyugtató illatát.
A virágokat - a szárakról leszedegetve - külön is megszáríthatjuk egy tálcán. Azonban könnyebb és egyszerűbb, ha a már megszáradt szárakról morzsoljuk le a virágfejeket.
A levendula szárítva is megőrzi jellegzetes színét, illatát és gyógyhatását, ilyen állapotában szintén sokféleképpen tudjuk hasznosítani.
- A szárított levendulavirágok leforrázásával gyógyteát készíthetünk, amely jótékony hatással van a fejfájásra, az alvászavarra, a stresszre és az idegeskedésből eredő gyomorpanaszokra.
- A virágfejek forrázásából kapott főzetet hozzáadhatjuk a fürdővízhez is, amely így nyugtató hatású lesz, továbbá csökkenti az izomfájdalmakat, serkenti a vérkeringést és segíti a bőr regenerálódását.
- Megszárított virágot számos étel és ital elkészítéséhez is felhasználhatjuk alapanyagként, fűszerként vagy díszítésnek:különféle: levendulás limonádé, levendulás zabkeksz, levendulás rizottó, grillezett sertésborda levendulával.
- Szárított levendulavirággal megtölthetünk vászonból vagy organzából készült kisebb zsákokat és párnácskákat, amelyeket a szekrénybe beakasztva vagy a ruhák közé elhelyezve molyok ellen alkalmazhatunk.
- Zárható üvegben vagy csokorba kötve hosszú ideig tárolhatjuk, megőrizve illatát és hatóanyagait.
- Kosárba, vázába téve vagy színes szalaggal csokorba kötve lakásunk dísze is lehet a szárított levendula.